Ingrediënten voor een voorgerecht voor 4 of lunch voor 2 persoon

 • 1 roze of rode pompelmoes
 • 4 el limoensap (van 3 limoenen)
 • 1/4 rode kool (200 g), fijngeschaafd
 • 2 middelgrote wortels (200 g), geschrapt, in julienne
 • 1/2 krop ijsbergsla (200 g)
 • 25 g Thaïse basilicum , blaadjes eraf geplukt en gescheurd
 • 1 tl zout
 • 1 teen knoflook , fijngehakt
 • 2 kleine chilipepers (rawits), fijngehakt
 • 1 - 2 tl suiker (naar smaak)
 • 1 el lichte tamari/sojasaus
 • 2 el raapzaadolie
 • 50 g ongezouten cashewnoten
 • 30 g gebakken uitjes (kant-en-klaar)

Bereiding

Zet de pompelmoes op een snijplank en snijd aan een kant een derde eraf. Knijp boven een kommetje het sap uit dat stuk, het moeten circa 4 eetlepels zijn. Roer het limoensap erdoor en zet opzij.
Schil of pel het overige twee derde deel van de pompelmoes, snijd het vruchtvlees in partjes en doe in een grote mengkom. Voeg de kool, wortel, sla en op een handvol na het basilicum toe en schep alles door elkaar. Meng het zout door de salade en zet opzij terwijl je de dressing maakt.
Stamp de knoflook, chilipeper en suiker in een vijzel met een stamper tot een pasta. Roer de sojasaus erdoor, gevolgd door het pompelmoes- en limoensap en roer weer. Voeg als de vijzel en stamper groot genoeg zijn de olie toe en meng alles. Giet anders de dressing in een kom en klop geleidelijk de olie erdoor.
Giet de dressing over de salade, meng alles goed en stort de salade op een schaal of in een slaschaal. Verdeel de achtergehouden basilicumblaadjes, de gehakte cashewnoten en de gebakken uitjes over de salade en serveer meteen.