Ingrediënten voor 4 personen

 • 675 g gemengde krielaardappeltjes
 • 1,5 el extra vergine olijfolie
 • versgemalen zwarte peper en zeezout
 • 2 bosjes groene asperges
 • 140 g droge groene linzen
 • VOOR DE MOSTERDDRESSING:
 • 2 el grove mosterd
 • 1 el Dijon mosterd
 • 65 ml extra vergine olijfolie
 • 3 el versgeperst citroensap
 • 1,5 tl ahornsiroop
 • 1/4 tl fijn zeezout
 • versgemalen, zwarte peper
 • OM TE SERVEREN:
 • fijn zeezout en versgemalen peper
 • 105 g fijngehakte, rode ajuinen afgespoeld en uitgelekt
 • 10 g verse dille fijngehakt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed twee grote bakplaten met bakpapier.
Leg de krieltjes op een van de bakplaten, sprenkel er 1 eetlepel olie over en schud die er goed door. Verdeel de krieltjes in één enkele laag over de bakplaat, bestrooi ze royaal met zout en peper en rooster ze 20 minuten in de oven.
Leg intussen de gesneden asperges op de andere bakplaat en sprenkel daar de overgebleven 1⁄2 eetlepel olie over. Verdeel ze in één enkele laag over de bakplaat en strooi er zout en peper over. Als de aardappeltjes 20 minuten in de oven staan, schuif je ook de plaat met asperges in de oven. Laat het geheel nog 12-17 minuten roosteren tot de krieltjes goudbruin en de asperges zacht zijn. Let op dat de asperges niet té gaar worden – als je er met een vork in prikt, moet je nog een klein beetje weerstand voelen.
Doe de linzen intussen in een middelgrote pan, voeg er 750 ml water aan toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat de linzen onafgedekt 25-35 minuten koken tot ze zacht zijn. Voeg zo nodig wat meer water toe om te voorkomen dat ze droogkoken. Giet de linzen af in een vergiet en zet het apart.
Terwijl de krieltjes en asperges in de oven staan, maak je de mosterddressing: klop in een kommetje de grove mosterd, dijonmosterd, olie, het citroensap (begin met 3 eetlepels), de ahornsiroop en zout en peper door elkaar. Proef en voeg zo nodig nog wat citroensap, ahornsiroop, of zout toe. Zet de rode ui en dille klaar.
Doe de geroosterde krieltjes en asperges samen met de linzen en rode ui in een grote kom. Giet de dressing erover en meng alles goed door elkaar. (Zelf gebruik ik meteen alle dressing, maar je kunt ook telkens een beetje toevoegen en tussendoor proeven.)
Breng de salade op smaak met zout en peper. Garneer de salade met fijngehakte dille en serveer hem warm.
In plaats van met droge linzen kun je dit gerecht ook met linzen uit blik maken. Gebruik in dat geval 400 g gare linzen uit blik (uitgelekt en afgespoeld). Het is wel belangrijk dat je een blik koopt waarin de linzen ‘intact’ gebleven zijn, dus niet samengeperst of papperig.